O blogu

Zašto ovaj naslov?

Kako učenici ne bi morali prisećati se naziva bloga, da bi im bilo lakše zapamtiti i kako bih mogla povezati sadržaje na fejsbuk grupi sa sadržajima bloga, dala sam ovom blogu ime Volim lektiru. Mislim da je to praktično i da komunicira ujedno sa drugom društvenom mrežom. Fejsbuk grupa ima naziv Ja volim lektiru, ovo je nešto slično i lako se pronalazi.

Što se samog imena tiče, znamo da danas deca ne vole da čitaju, pogotovo knjige koje im nameće školski program i kurikulum. Ali trudim se i težim u svom radu da ih motivišem na čitanje samo, bilo da je to neka druga vrsta popularne, naučne literature ili bar novinski članci ili e-knjige. Kakogod, sve je to reč i sve je to knjiga, samim tim i lektira.

Ovo je donekle i ironičan stav jedne generacije koja je upućena na neke druge oblasti koje nas odvlače od svakodnevice. Ono što je nekada bila knjiga, danas je IT.

Kreiranje ovog bloga će mi omogućiti da učenicima na razumljiv način i dostupan, približim ono što je pisana, štampana, kucana reč, da prikažem čitanje kao putovanje, da pokažem jezik kao živu materiju koja se menja. Ujedno želim da objavljujem literarne radove i pojedine pismene zadatke učenika kojima predajem. Da postavim istraživačke zadatke za projekte koje radimo i predstavljamo na časovima, umesto da ih umnožavam više desetina puta. Da predstavim same projekte učenika, to ih čini važnim u procesu nastave i motiviše ih za dalji rad. Deca vole kad objavite nešto što su oni učinii, osećaju se vrednima. Tu su i nastavni listići, vežbe za kontrolne zadatke. Dodatna obaveštenja.

Verujem da će se učenici radovati novom vidu komunikacije, a kada se naviknu i učestvovati u samom kreiranju sadržaja i modelovanja bloga. Moći će da dobiju pouzdane informacije, objašnjenja, uputstva za rad. Preporuke šta čitati, a možda ću i ja doznati šta to njih zanima i šta oni meni preporučuju da čitam, jer sve što se čita je lektira, različite vrednosti.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s